鄧特希再造法庭神話

有金牌監製之稱的鄧特希,過去因為《妙手仁心》和《壹號皇庭》等劇集而成為收視保證,雖然近年他轉戰內地,不過未忘香港市場,即將與愛將吳啟華再合作,並且起用萬綺雯和呂頌賢這對舊戀人外,還有蘇永康、陳秀雯和蘇杏璇等舊班底,炮製30集法庭故事《法網群英》,齊齊倒戈撼無線搶收視 。

金牌監製鄧特希與亞視合作的頭炮劇集《法網群英》,因參與演員眾多 的關係,所以安排一眾演員分開兩日造型,昨日有份出席造型的演員包括有:呂頌賢、萬綺雯、吳亭欣、谷祖琳、郭力行和呂晶晶等,至於吳啟華、蘇永康、陳秀雯、張文慈和陳啟泰等人將於今日造型。

談到倒戈拍劇,鄧特希表示:「呢部劇集係由我間公司製作,亞視買o左播映權,況且套劇o係11月左右先至會完成,未必會撼無線大製作。」講到他與吳啟華再度合作,他笑說即使與啟華份屬好友,但是啟華的身價仍然「好貴」,他說:「唔單止啟華,其他演員個個都好貴o架 !不過係值得 ,況且啟華都係o黎幫o下手o者。」

案件熟口熟面
鄧特希又表示《法網群英》有別於過往製作過o既劇集,他說:「人物感情線方面冇咁複雜,故事亦偏向單元式,好多案件都會熟口熟面,例如有淫照案、魔警徐步高,仲有白花油王子非禮案,但到時會換另一個角度拍攝,又或者調換角色,效果會近似外國劇集《CSI》。」

From 蘋果日報

廣告

3 Responses to 鄧特希再造法庭神話

  1. cooldrink 說道:

    又話今日amy等主角試造型,7月14日係開鏡記者會~
    想睇下amy o既新造型係點樣~

  2. egg 說道:

    “7月14日係開鏡記者會"??
    咦~~你又知o既??

    Amy o既新造型最快應該今晚o係atv網站有得睇o既…

  3. cooldrink 說道:

    好似有人爆出來o既,唔知可唔可信嘍~等等就知啦~
    呢D法庭戲的確係單元劇好睇,劇情緊湊。
    我都係中意職場白領多D!

    P.S. 呢張egg寶寶o既頭像極好玩~

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: